MAJA NIKOLIĆ - FAN FORUM
Maja Nikolic

Biografija Maje Nikolić

Ići dole

Biografija Maje Nikolić

Počalji  Tina taj Čet Apr 08, 2010 4:09 pm

Biografija Maje NikolićMarija Maja Nikolić  je srpska pop pevačica raskošnog glasa. Svoju karijeru je izgradila na festivalima, osvojila 26 prvih nagrada. Njena lična karta je pesma "Odlazi" sa kojom je postala popularna. Izdala je 6 albuma. Vlasnica hitova Varali me svi, Uzmi me, Ako veruješ, Dragane, Odlazi, Napustio si sve...

1. Biografija


Rođena je u Nišu 11. 4. 1975. godine. Još od malih nogu pokazivala je sklonost ka muzici. Pevački dar nasledila je od oca i majke. Njen otac Novak, vojno lice u penziji, bavio se pop muzikom, imao je svoj bend u Zagrebu dok je pohađao Vojnu akademiju. Njena mama Slavica bila član ansambla i pevala izvornu muziku. Majin brat Marko je školovani muzičar. Završio je džez akademiju u Gracu.

Maja je pohađala Osnovnu školu "21. maj" , a potom završila Gimnaziju "Svetozar Marković" u Nišu. Tokom boravka u Americi završila je Akademiju za džez pevanje Stela Adler u Los Anđelesu.

Detinjstvo pamti po baki i deki sa kojima je najviše provodila vremena. Majin deka je bio sveštenik. Bila je odličan đak, išla na takmičenja iz istorije, geografije. Odlično je igrala šah, učestvovala na šahovskim turnirima. Trenirala atletiku u Železničaru i košarku u niškom Studentu tri godine.

2. Dečiji festivali i period pre popularnosti
Maja je svoj prvi javni nastup imala sa 7 godina. Maja Nikolić sa bratom Markom jedno vreme činila kantautorski duo Mar-Maja, ona je pisala tekstove, a Marko muziku. Osvojili su mnogobrojne nagrade kao kantautorski duo Mar-Maja na dečijim festivalima.

1985. Majska pesma (Niš)- Mesec maj - prva nagrada
1988. Peti festival dečije muzike (Paraćin)- Volim - prva nagrada
1989. Djeca pjevaju srcem (Pucarevo)- Konjski rep - prva nagrada za kompoziciju,prva nagrada za interpretaciju
1990. Beogradsko proleće za decu - Moj djed je u Kini - druga nagrada

Od muzike je veoma mlada zaradila i prvi honorar. Počela je sa 13 godina da peva u kafiću i piceriji. Pevala je džez, soul, evergrin, ali i ostale vrste muzike u niškoj grupi Hazari Još 1989. godine dobila je ponudu da izda album za zagrebački "Jugoton". Međutim, počeo je rat i sve je propalo.

3. Profesionalna karijera
Maja je pevačica sa najvećim brojem nastupa i nagrada na festivalima. Iza sebe ima 26 prvih nagrada na najprestižnijim domaćim i inostranim festivalima.

3.1.  Počeci
  1991−1993.
Posle mnogobrojnih nagrada na dečijim festivalima, Maja je nastavila da nastupa sa svojim bratom i na festivalima u seniorskoj konkurenciji. Prvi festivalski nastup u seniorskoj konkurenciji u duetu sa Markom je bio na Beogradskom proleću 1991. sa pesmom "Kad vidim da si tu". Potom je usledila Niška jesen '91, gde je sa bratom izvela pesmu "Senke" i to je poslednji nastup dua Mar-Maja. Nakon toga Maja učestvuje na festivalima u duetu sa Mirkom Ćajićem; na Mesamu '92. sa pesmom "Rođeni da živimo"; na Niškoj jeseni '92'; na Beogradskom proleću '93. sa pesmom "Verujem u ljubav", koju je radio Vladimir Graić i to je početak njihove saradnje. Vladimir Graić je autor najvećih Majinih hitova, koji je postao njen kršteni kum 1995.

Za njen proboj na estradi zaslužna je Maja Odžaklijeviska, njena estradna mama kako je ona naziva, koja ju je upoznala sa značajnim ljudima na RTS-u.

Njen prvi solo nastup je bio na Budvanskom festivalu 1993. sa Grajinom baladom "Moja duša tebi pripada", a zatim učestvuje na Beogradskom šlageru '93. sa pesmom Radoslava Graića "Ne dam te", gde osvaja drugu nagradu publike i to je njena prva nagrada u profesionalnoj karijeri.

3.2. Zenit popularnosti (1994-2000)

1994, godina neverovatnih  uspeha

1994. je godina proboja na muzičku scenu. Sa pesmom "Odlazi" trijumfuje 7. februara 1994. na Mesamu '93.(koji zbog situacije u zemlji nije održan 1993, već pomeren za 1994), osvojivši tri prve nagrade: prvu nagradu 17 TV centara, prvu nagradu za interpretaciju, prvu nagradu publike. Ovim trijumfom Maja postaje popularna, mlada nada naše muzike, čijim talentom su svi bili impresionirani i predviđali uspešnu karijeru. Bila je prepoznatljiva po nastupima u krinolinama. Zvali su je pop princeza. Njena karijera počinje da se razvija neverovatnom brzinom. Sledi pobeda za pobedom. Ubrzo posle Mesama pobeđuje i na Beogradskom proleću '94. sa baladom "Napustio si sve", osvaja prvu nagradu publike i prvu nagradu za kompoziciju. Posle dve uzastopne pobede je bilo jasno da je prava  zvezda rođena, o kojoj su svi imali samo reči hvale od kritičara, novinara, kolega, publike. Ništa manje uspeha ni na letnjim festivalima i u Crnoj Gori. Na Budvanskom festivalu dobija drugu nagradu za pesmu "Milion suza", a na Sunčanim skalama pobeđuje sa pesmom "Baš sam se zaljubila". Iste godine učestvuje i na Beogradskom šlageru sa pesmom "Kad poželiš". Na Oskaru popularnosti "Odlazi" je proglašena hitom godine, kao i na mnogim drugim manifestacijma, a Maja otkrićem godine. Potpisuje ugovor sa PGP-RTS-om.

1995, album prvenac "Sad me pronađi"
1995. učestvuje na Budvankom festivalu sa pesmom "Pesma tišine", a na Sunčanim skalama sa pesmom "Kao da sam luda", koja postaje veliki hit. Posle godinu dana iščekivanja, nakon neverovatnih festivalskih uspeha, Majin album prvenac "Sad me pronađi" ugledao je svetlost dana u izdanju PGP-a. Producent albuma je bio Saša Dragić. Pored poznatih festivalskih balada, na njemu su se našle i pop-dens numere. Maja dobija mnoga godišnja priznanja Zlatni hit TV novosti na Mesamu za pop pevačicu godine, zatim Oskar popularnosti za pop pevačicu godine, Melko, Zlatni melos itd...

1996.
Na Beogradskom proleću nastupa sa Grajinom baladom "Dunja nebeska". Na Mesamu osvaja treće mesto sa pesmom "Svaki sam tren tebi suđena", čiji je autor Mirko Ćajić. Na Budvanskom festivalu učestvuje sa pesmom "Svo blago ovog sveta si ti", a na Sunčanim skalama sa pesmom "Nisam ona ista". Na CD-u Kornelija Kovača "Moja generacija" našla se i numera u Majinoj interpretaciji "Dajte nam dobru noć".

1997.
Maja je nakratko zapostavila svoju karijeru, budući da je 1997. rodila sina Novaka i živela u Australiji. Godinu dana odsustva sa muzičke scene nije sprečilo Maju da po povratku u Srbiju nastavi da niže uspeh za uspehom, da postane još veća zvezda na tronu domaće pop muzike.

1998, vrhunac karijere, hit album "Uzmi me"
Odmah po povratku u Srbiju, Maja se okitila titulom pobednika na Beogradskom proleću sa pesmom "Ne traži me više", sa kojom je dobila čak tri nagrade: nagradu stručnog žirija za kompoziciju, nagradu za interpretaciju i drugu nagradu publike. Pobedom je stekla pravo učešća na prestižnom međunarodnom festivalu "Slavjanski bazar". Naravno, i na Bazaru, koji je održan u Odesi (Ukrajina)i Saratovu (Rusija), nagrada nije izostala. Pevala je "Više nisi moj" i "Đelem, đelem", u aranžmanu Vladimira Graića i Željka Joksimovića i osvojila prvu nagradu. Kao pobednik festivala pevala je na Crvenom trgu u Moskvi i nagradu su joj uručili Ala Pugačova i Filip Kirkorov, najveće ruske zvezde. To je jedna od najznačajnijih nagrada u karijeri.

Nakon velikih pobeda sa pravim pop baladama, Maja odlučuje da publici ponudi nešto drugačije i plasira novi muzički pravac  etno-pop. Prvu etno-pop pesmu u karijeri "Uzmi me" prezentuje na Budvanskom festivalu, koja je odmah postala ogroman hit i proglašena hitom godine na svim značajnim manifestacijama. Na Sunačanim skalama osvaja bronzanu sirenu sa pesmom "Varali me svi", koja takođe naišla na izuzetan prijem kod publike. Već tada je bilo jasno da je Maja neprikosnoveni vladar domaće pop scene i da je napravila uspešan eksperiment sa etno-popom, da se rizik isplatio.

Novembra meseca Maja izdaje album "Uzmi me" kojim je potvrdila svoju neprikosnovenost tada i to je album karijere Maje Nikolić. Pored već poznatih sa festivala Uzmi me, Varali me svi, Ne traži me više, Više nisi moj, na albumu su bile i pesme Ako veruješ, Moram biti njegova, Led ledeni, Nevero, Loša mala, Divlja ruža. Sve pesme su bile neverovatni hitovi. Album "Uzmi me" je bio najtiražniji album 1998/99. Producent albuma je bio Vladimir Graić, koji je bio i autor svih kompozicija. A saradnici na albumu su bili i Aleksandar Kobac, Željko Joksimović. Etno-pop je postao opšti trend u Srbiji krajem devedesetih zahvaljujući Maji.

1999. - prvi solistički koncert
1999. su stizala sva moguća priznanja za pevačicu godine, hit godine, album godine.

Potvrda njene ogromne popularnosti bio je njen prvi solistički koncert u prepunoj dvorani Sava centra 25. 2. 1999. Time je pokazala da je najpopularnija pop pevačica, a i da je veliki humanista, budući da je sav prihod od koncerta dala u humanitarne svrhe.

Ona je u teškim trenucima za Srbiju, te kobne 1999. za vreme NATO agresije, bila pevačica sa najvećim brojem nastupa na trgovima, mostovima i time pokazala neizmerni patriotizam. Snimila je i patriotsku pesmu "Tamo daleko".

2000, treći album "Iz inata"
Juna 2000. izdaje svoj treći album "Iz inata". I ovaj album odlično prolazi kod publike. Ponovo je ponudila publici nešto drugačije, ali i ovaj eksperiment se pokazao uspešnim i pesme su vrlo brzo postale veliki hitovi. Najviše su se izdvojile pesme Dragane, Otrove, Golubica, Đavola ne traži, Iz inata kao i balada Boli. Ovaj album je bio u vrhu tiražnosti 2000.

3.3. Život i karijera u Americi (2001-2008)
Pošto je osvojila sve što se može osvojiti u Srbiji, postala najopopularnija pop pevačica, Maja je rešila da gradi i inostranu karijeru. 2001. odlazi u Ameriku. Za vreme boravka u Americi pevala je u Čikagu sa bendom u Harry's Velvet Room-u, najpoznatijem klubu u centru Čikaga, pevala u China club-u u Nju Jorku, kao predgrupa Dajani Ros na dobrotvornom koncertu, sav prihod išao deci sa posebnim potrebama . U tom klubu njen vanserijski talenat je uočio Dion Antik, vlasnik 8 klubova u Čikagu, koji je kontaktirao čuvenog producenta Meta Vorena, koji je sarađivao sa najvećim svetskim zvezdama (Vitni Hjuston, Grejsi Džouns...) i upoznao ga sa njegovim novim otkrićem. Met je bio impresioniran Majom i započeli su saradnju. 2002. sa njim je snimila obradu pesme "Almaz" u muzičkom studiju "Warzone" u Čikagu.

Živela u Los Anđelesu, Vestvudu, na Beverli Hilsu, u San Dijegu. Završila je i Akademiju za džez pevanje "Stela Adler" u Los Anđelesu. Tada je bila primećena od strane producenta festivale Mirjane von Blarikom i dobila je poziv da nastupi na filmskoj manifstaciji "Golden Satellite Awards" 2003, gde je pevala uživo pesmu "Something to Talk About" iz filma "About a Boy" (Sve o dečaku) i dobila prestižnu nagradu Zlatni satelit za najbolju pesmu. 2008. se definitivno vraća u Srbiju.

3. 4.  2001-2010. (karijera u Srbiji)
Iako je živela u Americi i gradila inostranu karijeru, nije zapostavila ni domaće festivale. Maja je uporedo sa inostranom karijerom nastavila i sa karijerom na domaćem terenu.

2001. učestvuje na Budvanskom festivalu sa pesmom "Plačite", a na Zrenjaninskom "Ti da platiš".

2003. pobedila na Zrenjaninskom festivalu sa pesmom "Bolesna"; učestvovala na Beoviziji sa baladom "Granica"

2004. duet sa Cecom Slavković na Beoviziji "Otrov u malim bočicama".

2005. dobila nagradu publike na Sunčanim skalama sa pesmom "Stoti put".

2006. osvaja treće mesto na Radijskom festivalu sa pesmom "Pokloni se".

2006. izdaje svoj četvrti album "Za moju dušu" za PGP, posle 6 godina diskografske pauze.

2008. učestvuje na Ohridskom festivalu sa pesmom "Samo za tvoje oči" i dobija nagradu za interpretaciju "Toše Proeski".Izdaje kompilaciju svojih najvećih hitova sa dva nova singla na duplom CD-u za Siti rekords pod nazivom "Ljubavni parti". Iste godine Maja počinje saradnju sa Tonijem Koturom u Nemačkoj (Hamburgu), poznatim nemačkim reperom, producentom i hitmejkorom.

2009. učestvuje na Budvanskom festivalu sa pesmom "Muška sujeta"

2010. nastupa sa pesmom "Ludilo" na Grand festivalu, kao i na Makfestu u duetu sa Đokom Taneskim sa pesmom "Čekor pred site".

4. Festivalske nagrade
1993. Beogradski šlager "Menadžer" festival Ne dam te druga nagrada publike
1994. Mesam '93 Odlazi prva nagrada za kompoziciju, prva nagrada za interpretaciju,
prva nagrada 17 TV centara

1994. Beogradsko proleće -Napustio si sve -prva nagrada za kompoziciju, prva nagrada publike
1994. Sunčane skale - Baš sam se zaljubila - prva nagrada za kompoziciju, zlatna sirena, prva nagrada za interpretaciju
1994. Budvanski festival - Milion suza- druga nagrada
1996. Mesam - Svaki sam tren tebi suđena - treća nagrada
1998. Beogradsko proleće Ne traži me više prva nagrada stručnog žirija za kompoziciju, prva nagrada za interpretaciju, druga nagrada publike
1998. Slavjanski bazar (Odesa, Saratov) - Više nisi moj; Đelem, đelem - prva nagrada žirija
1998. Sunčane skale - Varali me svi - bronzana sirena, prva nagrada za interpretaciju
2003. Zrenjaninski festival -Bolesna - prva nagrada stručnog žirija, prva nagrada publike, prva nagrada za interpretaciju
2003. Golden Satelit -Something to talk About - nagrada Zlatni satelit za pesmu iz filma "Sve o dečaku"
2005. Sunčane skale - Stoti put - prva nagrada publike
2006. Radijski festival - Pokloni se - treća nagrada
2007. Budvanski festival - Delirijum -nagrada za najbolji tekst
2008. Ohridski festival - Samo za tvoje oči - prva nagrada za interpretaciju
2012. Vrnjačka Banja - Glas -prva nagrada za interpretaciju
2017. Ohridski festival - Suvenir - specijalna nagrada "Dolni Saraj"

5. Diskografija
Sad me pronađi (1995) PGP-RTS
Uzmi me (1998) PGP-RTS
Iz inata (2000) PGP-RTS
Za moju dušu (2006) PGP-RTS
Ljubavni parti (2008) Siti rekords
Crveno (2011) Siti rekords

6. Privatan život
Maja je majka dvojice sinova Novaka (20) i Lazara (11).

7. Danas
Pored uspešne pevačke karijere, Maja se oprobala i u rijalitijima i postala rijaliti zvezda. Njeno prvo učešće u rijalitiju je bio na Farmi 2009. kada je osvojila 4. mesto. Potom su usledili Dvor(2011), Veliki brat (2013), Farma (2015). Imala je i voditeljske angažmane. Vodila je emisiju Opasnice na Hepiju.

A nije zanemarila ni svoju pevačku karijeru.

2011. izdaje album "Crveno"
2012. snima spot za pesmu "Sudbina"; nastupa sa Grajinom baladom "Slamka za spas" na Grand festivalu; na festivalu Vrnjačka Banja sa grupom Odgovor sa pesmom "Glas", gde osvaja nagradu za najbolju interpretaciju
2013. učešće na Beosongu sa baladom "Blagoslov", čiji je autor poznati evrovizijski kompozitor Mark Paelink, a Maja napisala tekst; snima spot za pesmu "Karamel"
2014. snima naslovnu numeru "A gde si ti" za film "Srce u anesteziji" i učestvuje na Grand festivalu sa Zaharovom pesmom "Šu-šu". Sa kantautorom Dejanom Marinkovićem snima duet pesmu Slobodna zemlja.
2016. izbacuje singl "Bolja nego ikad".
2017. remiks velikog hita "Varali me svi". Bila je član žirija Pinkovih zvezda u trećoj sezoni. 8. 9. nastupa na Ohridskom festivalu sa baladom Grigora Koprova "Suvenir" i dobija specijalnu nagradu "Dolni Saraj".


Poslednji put izmenio Tina dana Ned Jan 28, 2018 4:31 pm, izmenio ukupno 31 puta
avatar
Tina
Admin

Broj poruka : 720
Datum upisa : 08.04.2010
Godina : 32

Pogledaj profil korisnika http://majanikolic.forumsr.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: Biografija Maje Nikolić

Počalji  zvrk taj Sub Maj 29, 2010 9:15 am

Na Zrenjaninskom festivalu 2001 pevala je pesmu "Ti da platis"


4, 5, 6 juna 2010 ucestivuje na Pjesmi mediterana u Budvi sa pesmom " Nisam vise tvoja Maja"

zvrk

Broj poruka : 283
Datum upisa : 29.05.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Biografija Maje Nikolić

Počalji  Tina taj Sub Maj 29, 2010 10:05 am

zvrk ::Na Zrenjaninskom festivalu 2001 pevala je pesmu "Ti da platis"


4, 5, 6 juna 2010 ucestivuje na Pjesmi mediterana u Budvi sa pesmom " Nisam vise tvoja Maja"

Hvala puno na obavestenju! Evo ispravljam odmah!
Slobodno ako znate jos neke podatke napisite da upotpunimo biografiju! Na internetu nigde nema Majine biografije, pa sam morala sama da se pomucim da sve te podatke iscackam, tako da je moguce da samo jos negde pogresila ili da sam nesto bitno izostavila.
Da juce u emisiji "Petkom u dva" je najavila svoje ucesce u Budvi. Samo ne znam bas koji dan ce nastupiti. 5. 6 je vece posveceno Tosetu Proeskom.
Budimo uz nasu Maju! Ja sigurno glasam, ali znamo sta se desava na tim festivalim. Setimo se prosle godine Maja i Goca nula poena. Ne bi me nista cudilo da Maki bude i ove godine bez poena. Ali plasman nije ni bitan. Bitno je da je pesma dobra i da ona to otpeva vrhunski u sta ne sumnjam.
Pozdrav Zvrk! Nadam se da ces biti vredna na forumu, i da necu vise biti usamljena na ovom mestu. Very Happy


Poslednji izmenio Tina dana Pet Jun 04, 2010 6:20 am, izmenjeno ukupno 1 puta
avatar
Tina
Admin

Broj poruka : 720
Datum upisa : 08.04.2010
Godina : 32

Pogledaj profil korisnika http://majanikolic.forumsr.com

Nazad na vrh Ići dole

Re: Biografija Maje Nikolić

Počalji  zvrk taj Sre Jun 02, 2010 3:50 am

Prvog sina je rodila u aprilu 1997.
2008 na Ohridskom festivalu je ucestvovala sa pesmom Samo za tvoje oci i dobila nagradu za interpretaciju.
2006 je trebalo da ucestvuje na festivalu u Vrnjackoj banji sa pesmom Zora. Nije ucestvovala ali je pesma objavljena na cd-u sa tog festivala. Tu pesmu je kasnije prezentovala, cini mi se 2008 a uradjen je spot za tu pesmu.
Procitala sam da ce raditi i spot za pesmu Crveno, ali ne znam da li je tacno, videcemo

zvrk

Broj poruka : 283
Datum upisa : 29.05.2010

Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Biografija Maje Nikolić

Počalji  Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh

- Similar topics

 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu